This is a free Purot.net wiki
  • View:

Metso

Sisältöalue

    Metso

Koiras metso on suuri, tummahöyheninen ja sen silmien yläpuolella on verestävän punaiset heltat. Naaras eli koppelo on pienempi ja ruskeankirjava. Sen pyrstössä on yleensä noin 18 sulkaa. Metsoista kertoo ruskehtava pötkylät eli ulosteet.

    Metson ravintoa talvella on männyn neulaset ja silmut. Kesällä ne syövät kasvien  siemeniä, lehtiä ja marjoja.

     Metso viettää kylmät talviyöt kaivautumalla hangen sisään lumikieppiin. Muuten se viettää yöt puiden oksilla.

    Koirasmetsoilla on sotimen aikaan oma soidinreviiri. Se nostaa nokan kohti taivasta, levittää pyrstön mahdollisimman leveäksi ja riiputtaa siipiään. Soidinlaulu alkaa kiihkeällä nokan näppäilyllä ja se päättyy kovaääniseen klopsaukseen. Sitten kuuluu matalia ja hiovia ääniä, joiden aikana metso ei näe. Soidinmittelöissä parhaiten pärjänneet urosmetsot pääsevät parittelemaan naaraiden kanssa.

 Metson pesä on vaatimaton painauma sammalessa tai muualla maassa.   Metsonaaras munii maahan kaivettuun koloon noin 6-9 ruskeapilkullista munaa ja hautoo niitä 24-26 vuorokautta.

   

   

Metso on yksi metsiemme tärkeimmistä riistaeläimistä.

Lähteet: metsastajaliitto.fi, Suomen eläimet kirja, sivu 127, Koulun biologia ja maantieto 6 oppikirja, sivut 47-49, vastavalo.fi ja birdlife.fi, kuvan munista on ottanut Risto Puranen.


 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.