This is a free Purot.net wiki
  • View:

Italia

Perustietoja

Italian pääkaupunki on Rooma jossa on noin. 3 miljoonaa asukasta. Italia siaitsee Etelä-Euroopassa Välimeren rannalla. Italian pinta-ala on noin 300 000 ja väkiluku yli 60 miljoonaa. Italia on pienempi pinta-alaltaan, kuin Suomi. Italialla on myös neljä naapurimaata, Ranska, Itävalta, Sveitsi ja Slovenia. Italialla on kaksi kääpiövaltiota, San Marino ja Vatikaani.

Italia on muodoltaan saappaan muotoinen, joten siksi Italiaa kutsutaankin "saapasmaaksi". Italian virallinen kieli on Italia, mutta suosituissa lomakohteissa puhutaan hyvin englantia ja saksaa. Italiassa käytetään euroja. Siellä käy joka vuosi yli 50 miljoonaa turistia. Italiassa on monia muitakin suuria kaupunkeja, kuin Rooma esim. Napoli, Milano, Venetsia, Torino ja Firenze.

Nähtävyydet

Italiassa on myös Rooman suurin amfiteatteri Colosseum, jonne mahtui 40 000 - 50 000 katsojaa.

Tulivuoret / Saaret

Italiassa on myös saaria mm. Sisilia ja Sardinia. Sisilian saarella on Euroopan korkein tulivuori Etna. Napolin kaupungissa sijaitsee Vesuviuksen tulivuori.

Italiassa on ainakin kaksi saarta, Sardinia ja Sisilia. Sisiliassa sijaitsee tulivuori Etna.

Maailmansota

Ensimmäisen maailmansodan syntyessä Italia jäi kuitenkin  aluksi puolueettomaksi, koska muut jättivät sopimusvelvoitteensa täyttämättä, eivätkä ilmoittaneet Italialle ajoissa sotaan ryhtymisestä. Myöhemmin Italia liittyi sotaan ympärysvaltojen puolelle näiden luvattua Italialle Itävalta-Unkariin kuuluvia alueita.

Sodan jälkeen Italian valtiomuoto muutettiin kansanäänestyksellä 1946 kuningaskunnasta tasavallaksi. Italian presidentti on nykyään Giorgio Napolitano. Italiassa on yksi kuuluisa vuoristo, Alpit. Alpit on Euroopan suurin ja korkein vuoristo. Tämä Keski-Euroopan vuoristo kulkee kahdeksan valtion, Itävallan, Slovenian, Sveitsin, Liechtenstainin, Saksan ja Italian läpi. Alppien korkein vuori on Mont Blanc, joka on 4810m korkea. Se sijaitsee Ranskan ja Italian rajalla, se on myös Länsi-Euroopan korkein vuori.

Järvet

Italian suurin järvi on nimeltään Gardajärvi, joka sijaitsee Alppien juurella. Maisemiensa ja leudon sään ansiosta siitä on tullut suosittu lomakohde.

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.