This is a free Purot.net wiki
  • View:

Afrikka

Sisältöalue

Egypti

Egyptin pinta-ala on 1001 000 neliökilometriä ja siellä asuu noin 64 000 000 ihmistä. 99% egyptin asukkaista asuu Niilin varrella. Jo tuhansien vuosien ajan laakson peltoja on kasteltu Niilin veden avulla. Niili lannoittaa pellot, kun jokasyksyisissä tulvissa vesi nousi pellolle. Toisinaan vesi jopa aiheutti paljon tuhoa kun nousi liian ylös. Jotta Niilin pintaa voitaisiin säädellä, siihen rakennettiin vuonna 1970 Assuanin pato, jonka taakse syntyi lopulta suuri tekojärvi. Suezin kanavalla on tärkeä yhteys Välimereltä Intian valtamerelle. Egyptille kuuluu Suezin kanavan itäpuolelta Siinain niemimaa, joka on myös aavikkoa. Egypti saa paljon tuloja matkailusta sekä öljystään.

Egyptin pääkaupunki, Kairo, on Afrikan toisiksi suurin kaupunki. Kairossa asuu noin 15 - 20 miljoonaa ihmistä. Kaduilla liikkuu loistoautoja sekä hienosti pukeutuneita ihmisiä. Kaupungin keskustassa on tavarataloja, hotelleja ja ravintoloita. Varakkailla ihmisillä on hienot, ilmastoidut talot puutarhojen keskellä. Kairossa näkee suuret vastakohdat rikkaiden ja köyhien välillä. Köyhimmät asuvat rähjäisissä slummeissa, kodissa on maalattia ja talo on koottu kaatopaikalta kerätyistä tavaroista, esim pahveista, laudoista ja pellin paloista. Talot ovat vierivieressä.

Niilin varrelle on rakennettu uusia kaupunkeja, jotta ihmiset muuttaisivat niihin, suuren väestönkasvun takia. Siitä huolimatta Kairo kasvaa koko ajan. Egyptin toiseksi suurin kaupunki, Aleksandria, on Niilin suistossa. 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.